Înaltul reprezentat al comunităţii internaţionale în fosta republică iugoslavă, Christian Schmidt, avertizează că ţara se află în pericol iminent de a se destrăma şi există o perspectivă „foarte reală” de reizbucnire a războiului interetnic. Christian Schmidt, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Bosnia şi Herţegovina, avertizează, într-un raport către Naţiunile Unite, consultat de „The Guardian“, că dacă separatiştii sârbi îşi îndeplinesc ameninţarea de a-şi recrea propria armată va fi nevoie de sporirea forţelor internaţionale de menţinerea a păcii pentru a preveni alunecarea către un nou război. De menţinere a păcii în Bosnia se ocupă în prezent o forţă a UE (Eufor) de 700 de oameni. NATO îşi păstrează o bază oficială cu un sediu în Sarajevo.

Membrul sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei-Herţegovina, Milorad Dodik, a declarat că Republika Srpska (RS), entitatea sârbă a statului, este pregătită de un conflict armat în ţară şi că în acest caz îşi va chema prietenii să o apere.
„Dacă va fi necesar, ne vom apăra şi cu propriile noastre forţe. Dacă se va ajunge ca NATO să spună că vor interveni, vom cere ajutor din partea prietenilor noştri care ne-au spus clar că nu-şi vor abandona prietenii la nevoie“, a afirmat Dodik într-un interviu acordat televiziunii de stat a RS.
Liderul sârb bosniac nu a precizat la ce prieteni străini se referă. Milorad Dodik a mai spus că va propune ca parlamentul RS să adopte o lege în baza căreia aceasta să se retragă din acordurile privind crearea unor instituţii naţionale ca forţele armate, agenţiile de securitate şi autorităţile judiciare.
Deşi Dodik a explicat că acest lucru va întări autonomia RS în cadrul Bosniei-Herţegovina, el a asigurat acum că scopul este o „disoluţie paşnică“ şi şi-a exprimat încrederea că armata Bosniei-Herţegovina nu va reacţiona.

Citeste mai mult: adev.ro/r1xzhi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.